tirsdag 7. august 2012

Om AUF, Wiehe, Utøyadagen og kritikk


Eirik Løkke i den høyreorienterte tenketanken Civita angriper 2.august min angivelig "substansløse" artikkel om AUF, Utøya 22.juli 2012 og Mikael Wiehe, under overskriften "Spøkelser på høylys dag". At han er rystet over min påstått "manglende adressering av Wiehes hatefulle ytringer", og at jeg "overser fullstendig" en sangtekst det vises til, vitner om at han ikke kan ha lest artikkelen han kritiserer særlig grundig. 

Da jeg skrev at "Ordene minner oss om at det i disse tider påligger alle et ansvar for å unngå hatefull, negativ retorikk", var det ikke bare adressert til Løkkes meningsfelle, lektor Steffenak, som 27.juli skrev at Wiehe sprer "leninistisk hat" og sammenliknet ham med massemorderen Berija. I "alle", Løkke, finnes både du og jeg, Wiehe og alle andre som deltar i samfunnsdebatten. På Twitter skriver Løkke at Wiehe er "tilhenger av vold og diktatur". Jøss.  

Noen av oss håper fremdeles at angrepet på regjeringskvartalet og AUF 22.juli vil gjøre debattklimaet litt mildere og fordrive hatefull, negativ retorikk fra spalter og skjerm. At Civita gjentar samme vers fra samme sangtekst som Steffenak for liksom å understreke deres felles poeng gjør lite inntrykk. Som dem synes jeg teksten ikke er god, en av de minst gode av flere hundre fine tekster Wiehe har skrevet siden 1970-tallet. Da han gjestet Utøya 22.juli i år sang han to av dem på en måte som rørte oss som var på øya den dagen: "Valet", en advarsel mot høyreekstremisme og fascismens framvekst, og "En sång till modet", en hyllest til de som engasjerer seg mot urettferdighet. Begge har fått ny relevans det siste året. 

Steffenak følger 3.august opp med ny kronikk; "AUFs venn", der han mer direkte konfronterer AUF, som han mener "henger fast i sadisten Che og fellow traveller Mikael Wiehe". Påny florerer merkelappene. 

Amnesty International kritiseres også, på bakgrunn av at da Amnesty i fjor fylte 50 år, var Wiehe invitert artist på jubileumsarrangementet i Stockholm. At fredsprisvinner Amnesty bruker Wiehe på en slik dag er en indikasjon på at brennemerkingen av ham som "hatefull" "voldsromantiker" som "oppfordrer til vold" er lite mer enn negativ politisk kampanje. At Steffenak og Civita velger å bruke AUFs minnemarkering etter terrorangrepet på Utøya 22.juli til den slags er forøvrig nokså spesielt. 


Av Jo Stein Moen, Utøyaveteran


Innlegget sto på trykk i papirversjonen av Dagbladet tirsdag 7.august 2012 og var signert med navn og "Utøyaveteran". I avisen sto det dessverre, grunnet en feil fra avisas side: "Jo Stein Moen. Tekst".  

Overskriften i Dagbladet var "Minneseremoni og politikk". Opprinnelig, oversendt overskrift var "Substansløse spøkelser?".

Ingen kommentarer: