lørdag 25. juni 2011

Bølger i ruta

(Kan det være nødvendig å være så sint?)



“Vi viser hurtigruta på småskjerm”, kunne man nylig lese på inngangsdøra til puben Last Train i Oslo sentrum. Hvorvidt folk strømmet til for å se ferden mot nord, vites ikke. Det spiller mindre rolle. Tre av fire av oss fulgte programmet. Om lag 200.000 i snitt fulgte NRK2s banebrytende “slow TV-show” til enhver tid i fem og et halvt døgn.

I mine øyne et modig konsept og et fantastisk program, som det var vanskelig å rive seg vekk fra. Bildene fra vår langstrakte kyst i strålende vær var ledsaget av et unikt soundtrack med norsk musikk, tilpasset steder man passerte. Kari og Ola Bremnes sang om at "Det skal bo folk i husan" idet #Hurtigruta passerte Loppa, etter at Halvdan Sivertsens Kjærlighetsvisa hadde tonesatt ferden langs Nordlandskysten, med påfølgende Petter Dass og Erik Bye, Into the sea med Sivert Høyem og Ellinors vise om nye tider som kommer sjøl om fjellan står.

Selv om det i lengden var av begrenset verdi å se glade landsmenn med mobiltelefon limt til øret og et norsk flagg i handa frenetisk vinke mot kamera fra skjær og småbåt, var det en unik hyllest til natur og kultur i havlandet Norge, et tvers igjennom sympatisk og snilt program. Hans Kristian Amundsen, begeistret statssekretær ved Statsministerens kontor, mente suksessen handler om at “vi har for få nasjonale samlingsbegivenheter” her i landet. Det har han nok rett i, skjønt når man leser kommentarene fra enkelte kan det synes som om man har misforstått hva han mente med nasjonal samling..

“Det er noe grusomt over de nasjonalistiske elementene og den nasjonale patos vi har sett”, sa førstelektor ved Markedshøgskolen i Oslo, samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen, til denne avis nylig, og la til at man nå “har DDR, Nord-Korea og Norge” (!). Det er for øvrig grunn til å anta at stemningen var nokså laber ved Markedshøgskolen mens sendingen pågikk. Tangens sjef, rektor Trond Blindheim var nemlig minst like lite begeistret. Han mente å se et grusomt paradoks i at dette ble vist på TV mens EU er i problemer, mange spår euroens sammenbrudd og “hele dette enorme politiske prosjektet kan gå under”. Rektor Blindheim freste til Dagbladet at “Samtidig trer vi lua godt nedover ørene og vender Europa ryggen. Det er Norge rundt i fem dager”, der “vi blir fanget i vår egen fortreffelighet.” Rektor Blindheim så en “linje fra nasjonalromantikken som ble malt på 1800-tallet til i dag, det er propagandaaktig”, og handler om at “vi har nok med oss selv.” Jøss, er det EU dette handler om? Om noen skulle være i tvil: “Jeg har litt småforakt for bygdenorge”, uttalte rektor Blindheim kjekt.

I et leserbrev i VG fikk Tangen og Blindheim støtte av en ung mann som har vært “programskaper VG TV og TV3”, medinstruktør på Ullernrevyen og Handelsgymrevyen - og elev ved Markedshøgskolen, for alt jeg vet. Vedkommende mener dette var “verdens verste TV-program” og “dypdykk i overflaten av nordmenns selvforherligelse”. Programskaperen fra VG TV anså det som “Grå underholdning for grå mennesker”, og klaget over at han “ikke har sett et eneste vakkert menneske i de få timene jeg har orket å følge sjøreisen fra helvete.”

Med tanke på reaksjonene fra Markedshøgskolens ledelse når NRK sendte naturprogrammet fra kysten, er det litt vittig at siden 20.juni har hovedsak på skolens egen webside vært “Unik eksamen i Lofoten”, der det framgår at “I pinsen gjennomførte Markedshøyskolen 68ºNORD. Det ble en fantastisk ferd gjennom Nordnorske fjell og fjorder, og en eksamen studentene sent kommer til og glemme”. Skoleledelsen understreker at “Eventet MH 68ºNORD har på en fantastisk måte profilert Markedshøyskolen og Lofoten som reisemål og skal videreføres som et årlig arrangement og bli en sentral del i Markedshøyskolens posisjonering fremover”. Ja, vel. God tur videre.

Artikkelen sto på trykk på side 2 i Klassekampen, 25.juni 2011.

Kilder:

http://www.dagbladet.no/2011/06/23/nyheter/hurtigruten/trond_blindheim/innenriks/17028938/
http://www.mh.no/Aktuelt/Unik-eksamensform-i-Lofoten/

Ingen kommentarer: