lørdag 3. september 2011

Buttons-folket



De siste ukene har tankene stadig gått tilbake til årene som ung, engasjert AUFer. Til heftige skoledebatter, endeløse møter, gøyale kurs og leire, samt mer eller mindre vellykkede aksjoner. Valgkamptiltak som swingdans i Trondheims gågate og flerstemt arbeidersang utenfor Coop-butikker i Gauldalen - i fullt alvor - for å vinne lokalbefolkningens gunst og stemmer. Høyrøstet boikott av Shell og Burger King.
Forsøk på å stanse et amerikansk skip i Trolla som vi "visste" hadde atomvåpen om bord. Da vi snek oss rundt på Leangen travbane med avisa på slep for å avsløre et hemmelig høyreekstremistmøte vi "visste" skulle finne sted.

Paneldebatten om innvandring mellom AUF og Fedrelandspartiet, da en gruppe maskerte ungdommer stormet inn og angrep lederen i det fremmedfiendtlige partiet foran et fullsatt auditorium på Heimdal vgs, helte en bøtte med tjære og en pose med fjær over ham, med den følge at man som antirasist med ett mistet all sympati i salen.

Med glede minnes Trondheim Katedralskoles elevkatalog fra 1990, der skolelagene var avbildet og Katta AUF samlet 35 stykker, mens Katta Unge Høyre mønstret ett medlem. Den gang følt som en triumf for de mange, i ettertid erkjennes at det sto mest respekt av Tony Andrè fra Unge Høyre som sto på krava alene i "Kattalogen".

Ungdomspolitikk er uansett parti en god skole som sikkert flere enn meg ser tilbake på med en viss stolthet, tross samtidens beskyldninger om karrierisme. "Klatremus" og "broiler", fnøs man foraktelig bak ryggen til de få som engasjerte seg i AUF, Unge Høyre og den slags. (At det i 1980-årene var mulig å kjøpe stresskofferter med AUFs logo i GULL(!) bidro muligens noe..)

En del av oss var svært ivrige mht. å bære jakkemerker med politisk budskap, buttons for identitet og agitasjon. Mange budskap fikk plass på venstre jakkeslag. Alltid venstre. Fordi, som det het: "Det er ikke tilfeldig at man har hjertet til venstre og blindtarmen til høyre". På skoler landet rundt spradet unge aktivister rundt med ymse budskap på brystet. Og på skolesekken. I dag har man Facebook og Twitter til den slags.

Jakkemerkene tidlig på 90-tallet var store og iøynefallende, og framstår som de reneste middagstallerkener sammenliknet med merkene som brukes i dag. Da jeg ble med i AUF besto merkene av et rødt flagg, snart erstattet med "trendy", håndskrevet logo på knallrød bakgrunn, senere erstattet av en flamme og moderne visuelt uttrykk. Fargene er dempet betraktelig. Det gjelder ikke bare AUF. Nylig traff jeg en fargerik, ung stortingsrepresentant fra SV i rød jakke, med et nett, lite jakkemerke med grå partilogo på svart bakgrunn. Subtilt.

Selv bilene var politisk (klistre)merket den gangen; "Fred i frihet med NATO" og "Bli kvitt A", het det på Høyre-bilene. I min hjemby kjørte Ap-folka rundt i biler påklistret et småfikst slagord utelukkende bestående av vokaler: "æ e i A æ å". I dag er det langt mellom biler med partitilhørighet.

Om ni dager er det valg. Jeg er spent på valgdeltakelsen. I 1987, året jeg meldte meg inn i AUF på et folkemøte med Einar Førde på torget i Trondheim, var deltakelsen i kommunevalget 69%. Siden har valgdeltakelsen gått jevnt nedover: 66% (1991), 63% (1995) og 60 % (1999). Foreløpig bunnivå var i 2003, da kun 59% brukte stemmeretten. I forrige kommunevalg (2007), deltok 61%. Det var første gang siden 1979 at valgdeltakelsen økte. Høyeste frammøte var i Rømskog (82%) og Utsira (81%), lavest var Hammerfest og Målselv (begge 51%).

Ifølge SSB er historiens høyeste deltakelse i et kommunevalg 81%. Det skjedde i 1963. Tenk om den rekorden ble slått i årets valg (!?). Et nymotens, diskret jakkemerke i størrelse knappenålshode har i hvert fall funnet plass på jakkeslaget mitt. På venstre side. Godt valg!


Artikkelen sto på trykk på side 2 i Klassekampen lørdag 3.september 2011, signert JoStein Moen, 24.kandidat på bystyrelista til Arbeiderpartiet i Trondheim

Ingen kommentarer: