torsdag 13. februar 2014

Ringenes herrer.


(Bilde fra 18.juli 1974, der OL-toppen Juan Antonio Samaranch er blant de som "hilser" Franco på 38.årsdagen for militærkuppet i 1936. Diktatoren var da mer eller mindre på dødsleiet og døde året etter.)


Sann sportsånd søkes. I idrettens navn.

Nøyaktig 20 år før dette ble skrevet, sent på ettermiddagen lørdag 12. februar 1994, avla en hedersmann fra Kirkenes høytidelig den olympiske ed på Lillehammer: «På vegne av alle konkurrenter lover jeg at vi vil delta i disse olympiske leker, idet vi respekterer og holder fast ved de lover som gjelder, i sann sportsånd til ære for idretten og til heder for våre lag». Fire dager tidligere hadde han skapt stor oppstandelse da han i et intervju på norsk TV gikk til verbalt frontalangrep på president Juan Antonio Samaranch i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Skiløperen Vegard Ulvang mente spanjolen med politisk fortid fra Francos regjering var en uverdig representant for den olympiske bevegelsen. General Franco hadde i 1939 tilranet seg makten i Spania, godt hjulpet av Hitler og Mussolini, etter tusen dagers borgerkrig der den demokratiske regjeringen og republikken ble knust. Under diktaturet gjorde Samaranch politisk karriere som lojalt medlem i landets eneste tillatte parti, og ble i 1966 utnevnt til spansk idrettsminister. Samme år ble han medlem av IOC. Kritikken var særs ubehagelig for IOC-presidenten fordi verdens øyne var rettet mot Lillehammer. 10.februar 1994 skrev den spanske storavisa El Mundo om «fascismeanklagene», mens Ulvang fikk ros på lederplass i danske Politiken, fordi han «påpekte det groteske i at lekene åpnes av en av Franco-regimets mangeårige toppmenn». Avisa mente Ulvang «fortjener en ekstra medalje" for sitt mot. Det ble kun stafett-sølv på ham.

Stemningen var direkte amper i dagene før åpninga. I boka Idrettskongen (2012) beskriver Dag Erik Pedersen spillet bak kulissene. Ulvangs ord framprovoserte et ekstraordinært styremøte i IOC, der ett punkt sto på dagsorden: «Om de skulle avlyse OL og reise hjem". IOC ønsket «å hindre at Vegard Ulvang avla OL-eden under åpningsseremonien», og «ville ha ham vekk». Presidenten i Norges olympiske komité, Arne Myhrvold, truet med å trekke hele den norske OL-troppen hvis det ble aksjonert mot Ulvang, mens Gerhard Heiberg, den gang president for de olympiske vinterleker i Lillehammer (LOOC), ba kong Harald gripe inn. Kongen inviterte Samaranch til middag på Maihaugen, noe han ifølge Heiberg satte stor pris på, da han var «svak for kongelig etikette, pomp og prakt». Heiberg, som siden er blitt en av «ringenes herrer» i IOC-styret, vet nok hva han snakker om. Rakrygget avla Vegard Ulvang den olympiske eden, og Samaranch avsluttet lekene med ordene «Best games ever».

Det er ikke så lett å bli glad i IOC under Sotsji-OL, heller. Elitismens grå ansikt. OL-pampenes «prinsipielle» refs av norske ski-jenter da de bar sørgebånd var ulidelig umusikalsk. Øyeblikket da Marit Bjørgen trøstet gråtende lagvenninner etter norsk triumf på 15-kilometeren, er blant de mest rørende i norsk idrettshistorie. Men det rørte ikke IOC. Eller Heiberg, som sa til VG at «som IOC-mann må jeg si at vi var nødt til å reagere». Det framstår noe underlig når vi vet at det ble flagget på halv stang på stadion under Sydney-OL i 2000, da kona til IOC-president og livstidsmedlem Juan Antonio Samaranch døde.

Adresseavisens kommentator er neppe alene om å mene at «Nå er IOC avslørt som en avstumpet, elitistisk, selvforherligende, grisk og udemokratisk organisasjon». Bedre blir det ikke av holdningen til IOC-Heiberg: «At nordmenn er arrogante har jeg sagt i mange sammenhenger. Jeg kan ikke skjønne at det er noe nytt. Det gjelder generelt». Det er fristende å si: snakk for deg selv. Og glem Oslo-OL.

Artikkelen sto på trykk i Klassekampen (s.2) mandag 
Jo Stein Moen, bystyremedlem i Trondheim (Ap) josmoen@online.no


En sak som viser at forholdet mellom IOCs æresmedlem og diktaturet fortsatt diskuteres http://www.publico.es/espana/243669/el-pasado-franquista-persigue-a-juan-antonio-samaranch 


Ingen kommentarer: