lørdag 27. desember 2008

Den spanske borgerkrigen (del I)


Vi har alle våre kors å bære. Og våre mer eller mindre allmenne interesser og hobbyer. Jeg har i ti års tid vært usedvanlig interessert i den spanske borgerkrigen (1936-39), så interessert at det toucher borti lidenskap.

I den forbindelse har jeg hatt mange store opplevelser. I Spania. I Oslo. I Trondheim. I London. Og mange andre steder. Men en av de aller største var i New York city på 70-årsdagen for borgerkrigens utbrudd - 17.juli 2006. Da var jeg på research-tur til NYC sammen med en gammel venn av meg som heter Rolf. Da møtte vi en mann som gjorde veldig inntrykk på meg.

Hans navn var Moses "Moe" Fishman. Da vi møtte ham på et lite kontor ær Broadway, spiste lunsj og tok til slutt etpar pils med ham på en kina-restaurant i down-town NYC, var han 91 år. Mindre enn ett år etter at vi tilbrakte mange timer i hans nærvær, sovnet han inn på Manhattan. New York Times ga ham varm omtale da de skrev om hans dødsfall http://www.nytimes.com/2007/08/12/nyregion/12fishman.html?_r=1

Fishman er en legende og en av de 2800 amerikanske brigadistene som levde lengst. Første gang jeg så ham var i den lille landsbyen Corbera d`Ebre, i juli 2005. Da var han der for å minnes slaget om Ebro som fant sted i juli 1938. Rak i ryggen bar han den gamle, slitte fanen til Veterans of the Abraham Lincoln Brigade - en fane som har vaiet i demonstrasjonstog mot Reagans krig i Nicaragua, Bushs krig i Irak og mange andre. Respect.

Kunne plaget folk med boktips, filmtips, reisetips, slagmark-detaljer og alt miulig når det gjelder "guerra civil" (borgerkrigen på spansk), men skal la vær (med mindre noen ber om det:-). Avslutter derfor i denne omgang med en link til en artikkel undertegnede og min gode venn Rolf Sæther hadde på trykk i et magasin vi vanligvis ikke skriver - eller leser - i: "RØDT - Marxistisk tidsskrift". Artikkelen handler også om Moe Fishman, samt et bokprosjekt som vi i all beskjedenhet holder på med, Rolf og jeg.

Her er artikkelen: http://www.marxisme.no/2006/03/moen-sather.php3

Jeg tror neppe jeg kommer til å klare å la vær å skrive mer om borgerkrigen på denne bloggen -

For ordens skyld: Bildet øverst er av Rolf Sæther (t.v.), meg og Moe Fishman (R.I.P), New York City 17.juli 2006.